Türkiye'nin İlk ve Tek Blog Oyun Sitesi
Üyelik Gerekmeden Sınırsızca Bedava Oyunlar

Football Manager 2009



Football Manager bizi her sene yaptığı yeniliklerle sevindirmeye devam ediyor. Her sene FM duyurulduğu zaman içimden "Acaba bu sene nasıl bir yenilik gelEcek?" diye bir soru geçiyor...

Bu senede yapımcılar 3D grafik motorunu duyurunca bir anda paniğe kapıldım. Bilindiği gibi grafiklerin değişiminde çoğu oyun hayal kırıklığı yaratıyor ve Football Manager gibi bir simulasyon oyununun böyle bir hataya kurban gitmesini düşünemiyordum bile! SI Games, güvendiğim oyun firmalarının başlarında gelmekte. Bu nedenle böyle bir projenin beni hayal kırıklığına uğratmayacağını tahmin ediyordum. Sonunda Football Manager 2009 çıktı ve merak edilen 3D kamera özelliği çok tartışıldı. Tartışılmalıydı zaten!


Loading..

Football Manager serisini önceden oynadıysanız, oynanış olarak hiçbir zorluk çekmeyeceksiniz. Menüler Football Manager'in her oyununda olduğu gibi klasik tasarlanmış. Önceki serileri oynamayan arkadaşlar için açıklayayım. Solda menümüz, yukarda kısayollarımız var. Menü herzamanki gibi kolay erişilebilir ve pratik. Football Manager 2009 bize tamı tamına 51 tane seçilebilir lig sunuyor! Bu liglerde tabiiki Türkiye ligi de mevcut. SI Games her ligi lisanslı olarak almasa bile takım ve futbolcu isimleri tamamen gerçek.

Oyuna başlarken bizden bir menejer yaratmamızı istiyor. Bu menejerin yaşından uyruğuna kadar her şeyini biz seçiyoruz! İstersek menejerimize bir profil resmi seçiyoruz. Oyuna büyük bir takımda başlarsak, bizden beklentileride bir o kadar büyük oluyor. Örneğin Türkiye liginde Kocaelispor ile başlarsak, bizden sezonu ilk onun içinde tamamlamamızı istiyor. Fakat Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi takımları seçersek, bizden beklentileri ya şampiyonluk yada en az ilk üç oluyor... Oyuna büyük bir takımda başlarsak yönetim, medya ve taraftar bize güvenmiyor ve en ufak bir hatamızda kovulma noktasına kadar geliyoruz. İki, üç sezon oynadıktan sonra başarılı olursak medyanın, yönetimin ve taraftarın bize güveni artıyor, prestijimiz artıyor ve taraftarlar tarafından sevilen bir menAjer oluyoruz! Unutmadan ekleyeyim, dilersek oyuna işsiz bir menejer olarakta başlayabiliriz ve bize tekliflerin gelmesini bekleyebiliriz...





Her sezon takımımız bize bir transfer bütçesi sunuyor. Bu transfer bütçesi, başarılarımıza & başarısızlıklarımıza göre küçülüyor ve büyüyor. Transfer bütçemizi, isminden de anlaşıldığı gibi transfere kullanıyoruz. Oyun da bizden sürekli beklentiler oluyor bu beklentileri karşılayamazsak bırakın transfer bütçesinin genişlemesini, kovulmamız an meselesi oluyor. Oyundaki yönetimler farklılık gösterebiliyor. Örneğin bazı sabırlı yönetimler siz ültimatom verseniz bile sorunsuz isteğinizi gerçekleştiriyorlar, fakat bazıları, isterseniz takımı beş sene üst üste şampiyon yapmış olsanız bile ültimatomunuzu reddediyor ve sizi kovuyor...

Sezon açılmadan önce bizden kendi sahamızın çim boyutu, futbolcu forma numaraları ve başarı primleri isteniyor. Bunları dilediğimiz gibi seçebiliyoruz. Bazı oyuncular forma numaralarını özel istiyorlar. Örneğin Roberto Carlos bizden 3 numaralı formayı istiyor ve vermez isek morali düşebiliyor.

Oyunda antremanlar büyük önem taşıyor. Antremanımızı iyi ayarlayabilirsek takımımıza çok büyük faydası oluyor. Taktiklerimizi de takımımıza göre ayarlamalıyız. Örneğin sağ kanadı yavaş bir takımımız varsa, sol kanada daha çok ağırlık vermeliyiz ve sağ kanat için hemen transfer çabalarına girişmeliyiz.

Football Manager turn based bir şekilde ilerliyor ve zaman zaman kendini tekrarlayabiliyor. Örneğin basın toplantıları bir, iki, üç derken hep aynı soruların karşımıza çıkması ile bizi sıkabiliyor. Açıkçası ben birkaç basın toplantısına girdikten sonra, diğer basın toplantılarının hepsine asistanımı göndermeyi tercih ettim. Aslında asistanı göndermek bir kaçış değil. Çünkü basın toplantıları ne kadar sıkıcı olsa da medya ile olan ilişkimizi belirliyor.
Kaynak: trgamer

Paylaş

Hiç yorum yok: